Hjemve - gode råd
Det er slet ikke børnene, der har hjemve. Det er forældrene, der har svært ved at give slip!
Sådan lyder det fra en psykolog i Det Danske Spejderkorps lederblad. Et udsagn som flere ledere erfaringsmæssigt kan nikke genkendende til. De står nemlig med udfordringen, når mor eller far har brugt hele fredag eftermiddag på at fortælle deres barn, hvor meget de kommer til at savne dem mens de er på lejr...
”Den bedste kur mod almindelig hjemve er faktisk at tage en kold tyrker. Trække en streg i sandet og tage en beslutning om, at det her skal vi igennem. Både forældre og børn. Det er hårdt, når børnene tuder og vil hjem, men hårdt sagt, så falder de jo i søvn på et eller andet tidspunkt. Også selvom de har det dårligt” lyder det fra Preben Siggard, der ofte har oplevet børn med hjemve, både som lærer og leder hos FDF. Han er uddannet psykolog og har også et bud på, hvorfor børn får hjemve.
Ovenstående er uddrag fra en artikel i Broen Magasin nr. 2, 2006.
Ledernes anbefalinger
Lad være med at lave en aftale om, at "de bare skal ringe, hvis der er noget - så skal vi nok komme og hente jer...".
For det første skaber I en forventning om, at der kan ske noget (og børn prøver altid at leve op til vores forventninger), for det andet fastlåser I deres tanker på den sidste udvej (at de skal hjem) og i 9 ud af 10 tilfælde er det umuligt at overvinde hjemve på den baggrund.
Lav hellere en aftale med os om numre m.v., og aftal med spejderne, at de skal have det skægt, hvilke bamser de skal have med, hvem de skal sove ved siden af osv.
Spejderne har ingen mobiltelefoner med – vi ledere vurderer om vi har brug for at snakke med jer.
Tro det eller ej, men når vi først er afsted - og humøret, aktiviteter og kammeratskabet er i højeste gear - ja, så glemmer man alt om forældrene derhjemme.
Hvis der er særlige forhold så snak med jeres leder om det – eller send en mail. Det skal helst ikke ske, når turen starter og lederne er fuldt ud optaget med at tage imod alle spejderne.
Hav en god tur!