Spejderhjælpsugen
Charlottenlundspejderne er med hvert år og gør det super flot.
Spejderhjælpens opgave er at hjælpe børn og unge, som har det svært. En gang om året, en uge i september, engagerer spejdere fra de fem spejderkorps sig ved at tjene penge til Spejderhjælpen.
Spejderhjælpsugen blev afholdt første gang i 1960 og er blevet gennemført hvert år siden da. På den måde er Spejderhjælpen en del af spejdernes fælles historie og i mange grupper er der en fast tradition for at deltage. Der er flere gode grunde til, at man som spejdergruppe skal engagere sig i Spejderhjælpen. Gennem Spejderhjælpen lærer spejdere i alle aldre om ”duty to others”, hvordan vi som spejdere har en helt særlig pligt til at bidrage og skabe værdi omkring os, og støtte andre, der har behov for det.
Spejderhjælpens indsats støtter verdensmål 4 Kvalitetsuddannelse, mål 10 Mindre Ulighed og mål 17 Partnerskab for handling. I et moderne spejderliv handler det om at gøre en indsats i en global verden, hvor der er børn, som har det svært og børn i fattige lande, der ikke har de samme muligheder og livsvilkår, som vi har i Danmark.
Spejderhjælpsugen er således en meningsfuld del af spejderlivet, fordi der er en pædagogisk værdi i, at spejderne ikke blot samler ind, men gør en aktiv indsats for at tjene penge til et formål, der rækker ud over dem selv.
Spejderhjælpen har siden sin start uddelt mere end 31 mio. kr. til børn, som har behov. Penge indtjent af danske spejdere. Der er stadig den klassiske Spejderhjælp, hvor de enkelte spejdere med et Spejderhjælpskort i hånden laver mindre arbejdsopgaver for venner, naboer og familie mod betaling. Mange spejdergrupper er også blevet gode til at finde på nye idéer til indtjening, hvor man i gruppen i fællesskab laver noget, der giver indtægter, lige fra sponsorløb til kagesalg eller fællesspisning.
Spejderhjælpen udvikler løbende sit arbejde og senest har Spejderhjælpens Ungdom netop set dagen lys. Om det aktuelle projekt - Alle børn fortjener en ven Spejderhjælpen, landsforeningen LEV og Danske Handicaporganisationer (DH) har indgået en samarbejdsaftale om at finansiere og gennemføre projektet ”Alle børn fortjener en ven” med det formål at fremme inklusion i lokalsamfund blandt børn med udviklingshæmning i Ghana og Danmark. Samarbejdet er treårigt for perioden 2019 – 21.
De ghanesiske spejderkorps er ligeledes aktive i projektet. Udviklingshæmning er et handicap, som i Ghana er omgærdet af stærke fordomme. Projektet vil skabe accept, social kontakt og et skole- og fritidsliv, så børn med udviklingshæmning også får mulighed for at udvikle sig socialt og blive en værdig del af det samfund de bor i.
FAKTA Spejderhjælpen er et fælleskorpsligt samarbejde mellem Dansk Spejderkorps Sydslesvig, Danske Baptisters Spejderkorps, De grønne pigespejdere, Det Danske Spejderkorps og KFUM-spejderne i Danmark. Spejderhjælpen er teknisk set en fond, som hedder "Spejdernes fond til fordel for nødlidende, syge og vanskeligt stillede børn".
Fondens formål er at hjælpe børn, som har det svært. Fonden får primært midler fra Spejderhjælpsugen. Spejderhjælpen bliver ledet af en bestyrelse med repræsentanter fra korpsene, hvis opgave det er at tilrettelægge den årlige spejderhjælpsuge og beslutte, hvordan de indtjente midler skal anvendes. Spejderhjælpsugen indbringer ca. 300.000 kr. årligt. Spejderhjælpen blev dannet i 1959 og fejrede sit 60-års jubilæum i 2019.